Începi să îți pierzi răbdarea, poate chiar să te frustrezi atunci când bebelușul tău are DOAR somnuri scurte pe timpul zilei? Cu atât mai mult atunci când ai petrecut o perioadă destul de lungă pentru a adormi puiul de om și știi că te așteaptă vasele murdare în chiuvetă sau mâncarea pe aragaz.
Nu ești singura! Majoritatea mamelor în timpul consultațiilor se plâng de acest lucru și îmi cer ajutorul în rezolvarea acestei situații.
Înțeleg cât de greu poate să fie atunci când simți cum trece ziua iar tu tot ceea ce faci este să încerci adormirea copilului, care oricum doarme doar 30-45 minute și treaba din casă scapă de sub control. Treabă care (rămâne vorba între noi) tot noi o facem pentru că “acel ajutor” nu există în jurul nostru. Timpul petrecut cu tine și pentru tine nici nu există și uite așa o nebunie de sentimente te învăluie seara când te așezi în pat.
Am trecut și eu prin asta, știu cum e și cum se simte. Nu ești singură, dragă mamă!
Hai să îți relatez 5 motive pentru care puiul tău poate avea somnuri scurte!
1.Mediul de somn
A.Întunericul
Știu că mulți părinți nu cred sau nu vor să creadă în “puterea întunericului” asupra somnului celui mic, însă te asigur că DA….acesta poate influența adormirea dar și readormirea copilului.
Este nevoie ca în cameră să fie atât de întuneric încât să nu vezi detalii dar să poți distinge forme.
Întunericul în cameră ajută la secreția de melatonină, scade stimulii din jurul copilului și automat determină o adormire mai rapidă.
Un aspect esențial atunci când vorbim despre întunericul la somn este faptul că ajută la READORMIREA copilului=legarea ciclurile de somn peste zi. De ce?
Să vă imaginați un ciclu de somn de aproximativ 30-45 minute ca un somn profund. În momentul în care copilul iese din acest ciclu de somn și până intră într-un al doilea ciclu de somn la fel de profund, acesta traversează câteva momente de somn mai superficial, mai activ din care se poate trezi cu ușurință în momentul în care vede de exemplu draperia sau cearceaful colorat din cameră (deorece este LUMINĂ).
Concluzie: Întunericul ajută MAI ALES la readormirea bebelușului
B.Temperatura
Cu siguranță am auzit și eu de recomandarea clasică din bunici care spune să facem cât mai cald în casă dacă nu vrem să răcească bebelușul, DAAAAR vă asigur eu că aceste temperaturi ridicate pot afecta foarte tare somnul celui mic.
Temperatura recomandată este între 20-22 grade Celsius.
C.Zgomotul
Uneori zgomotele din casă sau din apartament sunt de neevitat sau poate există un copil mai mare pe care nu îl putem opri din joacă dacă bebelușul doarme. Acest zgomot de fundal poate determina trezirea finală atunci când cel mic face tranziția dintr-un ciclu de somn în altul.
Soluția? Utilizarea unui aparat de zgomot alb care va estompa gălăgia din exterior.
2.Programul de somn nepotrivit
Atunci când un copil este mult prea obosit sau din contră prea puțin obosit poate dormi doar un ciclu de somn de 30-45 minute.
Sunt aici pentru tine, dacă ai nevoie de ajutor personalizat pe programul copilului tău. Te rog să trimiți un mesaj aici (eventual un link unde poate scrie mesaj pe site)
3.Asocierea de somn
Atunci când copilul tău adoarme cu un ajutor fie că vorbim despre sân, biberon, brațe sau suzetă, acesta va căuta același tip de ajutor pentru a intra într-un nou ciclu de somn. Ce poți face? Poți să îl ajuți într-un mod treptat, pe cel mic să adoarmă și să readoarmă fără acel tip de ajutor.
Atenție!! Somnurile scurte peste zi nu sunt deloc odihnitoare. Cu siguranță ai observat și tu cum se trezește bebelușul tău dintr-un somn scurt și cum este starea lui după un somn de peste 1 oră.
4.Vârsta
Dacă mi-ai urmat toate sfaturile de mai sus și în continuare bebelușul tău nu are cicluri de somn mai mari de 30-45 minute pe timpul zilei, nu te panica! Mulți dintre ei nu au această capacitate abia undeva în jurul vârstei de 6 luni. Continuă să respecți obiceiurile sănătoase de somn!