“The critical transition period which has been missed is matrescence: the time of mother-becoming…Giving birth does not automatically make a mother out of a woman…The amount of time it takes to become a mother needs study”
Dana Raphael
„Women who transition through preconception, pregnancy and birth, surrogacy or adoption, to the postnatal period and beyond, experience an acceleration in multiple domains true of any developmental push: bio-psychosocial-cultural-spiritual.”
Dr Aurelie Athan
Matrescența reprezintă transformarea completă dar și schimbarea de identitate a unei femei în timp ce traversează maternitatea, din punct de vedere psihologic, social, emoțional, fizic, economic, cultural și spiritual.
“Mama raising”
Atunci când am aflat despre acest termen și am înțeles ce înseamnă am reușit în sfârșit să plâng eliberată
Nu e vina ta, Andra, nu e vina ta ca nu ai simțit, nu e vina ta că ai simțit prea mult. Nu e vina ta că nu ai mai vrut sau în unele zile doar asta ai vrut…să fii mamă. Nu e nimic în neregulă cu tine sau cu corpul tău.
În timp mi-am dat voie să ajung la ce am ascuns atâta vreme…și am scos în sfârșit acele gânduri, sentimente și întrebări din mine. Iar apoi a venit o durere fizică pe care am simțit-o în tot corpul meu. Atunci mi-am dat voie să am curaj, mi-am dat voie să mă văd, să simt compansiune pentru mine și pentru acei ani în care EU m-am îngropat în vinovăție. Asta doar pentru că eu credeam că o mamă trebuie să fie mereu mulțumită, fericită, recunoscătoare pentru viața ei nouă, pentru copilul ei. Credeam că mamele bune nu își doresc să fugă în lume departe de copil și de noua ei viață de mamă. Acum învâț că nu există mame bune sau rele. Există doar mame și e perfect așa.
Hai să îți spun ceva: nu devii mamă odată ce apar două liniuțe pe testul de sarcină și nici măcar în momentul în care asistenta îți pune bebelușul pentru prima oară în brațe. A deveni mamă este o călătorie care începe de când ești însărcinată și continuă cu mult după nașterea bebelușului.
Această călătorie se numește…matrescență. DAAA…multitudinea de schimbări pe care le resimte o femeie din toate punctele de vedere în sfârșit este definit clar și răspicat.
Ne pregătim înainte de nașterea copilului cu tot felul de cursuri antenatale, cumpărăm cele mai bune haine, scutece, pătuț, lanolină pentru sân, biberoane și lista poate continua, crezând că suntem pregătite pentru noul capitol, că nimic nu ne poate doborî pentru că acum știm cum să facem baie copilului, cum se atașează la sân corect dar și că unele scutece cauzează dermatită de contact. Iar apoi…BUUM surpriză nimic din toate astea nu îți sunt de folos pentru ce înseamnă cu adevărat maternitatea.
Am învățat că acest proces prin care devenim mame este precum un „rite of passage”. Este ca o stare continuă prin care interiorul tău, sufletul tău este mai conștient ca niciodată…în sfârșit se trezește, se scutură de totul praful strâns de când a apărut în lumea asta și spune: “Hei, sunt și eu aici”.
Procesul de a te completa ca femeie începe acum, începe cu bebelușul pe care l-ai adus în lume. Fiecare celulă din tine se schimbă, te simti diferit, te transformi mental, spiritual și fizic. Sufletul tău începe să se simtă altfel pentru că inclusiv el se schimbă.
Starea ta este în continuă schimbare. Simți o bucurie imensă cu fiecare miros de bebeluș de lângă tine, acum iubirea se simte altfel dar în acelasi timp frica te acoperă. Nu știi ce se va întâmpla cu viața ta, cu planurile tale și realizezi că acum vezi viața într-un alt fel. Oare felul acesta este bun? Este potrivit pentru copilul tău? Îl va afecta? Trebuie să te încadrezi într-un anumit tipar? Îl iubesti pe puiul de om dar vrei și să începi job-ul…te va iubi mai puțin? De ce se simte așa maternitatea când tu credeai că este cel mai implinitor lucru din lume, de ce odată simți că vrei și odată că nu vrei? Totul este confuz.
Dragele mele, asta este matrescența. Este perfect normal să simți asta, da-ți voie să simți asta și nu te învinovăți. Matrescența este răspunsul la tot ce simțim noi în fiecare zi din maternitate. Răspunsul la avalanșa de gânduri, frici, bucurii, lacrimi și euforie.
Este termenul pe care cei din jur trebuie să-l cunoască pentru a putea înțelege cu adevărat prin ce trece o femeie odată ce ajunge mamă.
Odată ce înțelegem de fapt ce este matrescența pentru fiecare dintre noi, pentru că da….”ne lovește” pe fiecare diferit, vom reuși să ne privim cu înțelegere, compasiune și apreciere.
Ajungi într-un punct în care conștienzezi puterile tale despre care nu știai vreodată ca le ai dar și despre fricile pe care ajungi să le gestionezi…și asta doar pentru ca ești mamă.
We are more than enough!